MEGDÖBBENTŐ ADATOK A KÖRNYEZETVÉDELEM, TÁRSADALMI PROBLÉMÁK ÉS A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS TERÜLETÉRŐL

 

- A világ lakossága évente 2,12 milliárd tonna szemetet állít elő. Ha ezt mind teherautókra raknánk és egymás mögé állítanánk ezeket, a sor huszonnégyszer érné körbe a Földet. (Forrás)

 

- A bolygó teljes energiafogyasztásának mindössze 2,87%-át biztosítjuk megújuló energiaforrásokból. Az arány a következő 15 évben várhatóan meg fog duplázódni. (Forrás: 1, 2)

 

- A Földre érkező napsugárzás mindössze 71 perc múltán képes lenne elméleti síkon a bolygó teljes energiafogyasztását fedezni egy egész éven át. (Forrás)

 

- A klímaváltozás költsége mindezidáig óvatos becslés alapján is meghaladta a 13 000 milliárd dollárt. Ekkora értéket hazánk jelenlegi teljesítőképessége mellett 100 év alatt tudna megtermelni. (Forrás)

 

- A favágások miatt percenként 20 focipályányi erdő tűnik el a Föld felszínéről. (Forrás)

 

- Minden egyes nap 27 000 db fát vágnak ki csak azért, hogy a WC papírhoz szükséges alapanyag rendelkezésre álljon. (Forrás)

 

-  A vízforrások szennyezése miatt naponta több, mint 2300 ember hal meg. (Forrás)

 

- Mindössze egyetlen év alatt, 2014 során a napelemgyártás 41%-nőtt. (Forrás)

 

- A légiközlekedés által kibocsátott szén-dioxid mennyisége megegyezik azzal a mennyiséggel, mint amelyért a teljes Afrikai kontinens valamennyi lakossági, ipari és egyéb kibocsátása felelős. (Forrás)

 

- Az ötszáz legszélesebb körben figyelt tőzsdei vállalatból, vagyis az S&P 500 komponens cégek közül csak 23 esetén van női vezető. (Forrás)

 

- A világon jelenleg 168 millió gyermek dolgozik úgy, hogy az veszélyezteti egészségét vagy megnehezíti az alapvető tanuláshoz való jogot. Öröm az ürömben, hogy ez a szám az elmúlt 15 évben a népességnövekedés ellenére is harmadával csökkent. (Forrás)

 

- A fegyvergyártók éves forgalma globális szinten megközelíti a 400 milliárd dollárt, ráadásul ez a szám tíz év alatt inflációval korrigálva is 45%-kal emelkedett. Ez az összeg háromszorosa a fejlődő országoknak juttatott valamennyi adománynak. (Forrás: 1, 2)

 

- A világon percenként 14 gyermek hal meg az éhezés, nyomor, illetve a nem megfelelő egészségügyi ellátás következtében. (Forrás)

 

- Az emberre leginkább veszélyes állat a szúnyog, amely évente 725 000 ember haláláért felelős. Nagyrészük a malária fertőzésbe hal bele, és a nem megfelelő egészségügyi ellátás többszörös kockázati faktort jelent. Nem véletlen, hogy bár a veszélyeztetett terület Ázsiában és Dél-Amerikában is kiterjedt, a halálesetek 90%-a Fekete Afrikában történik. (Forrás)

 

- Az Egyesült Államokban több mint háromszor annyi bevásárlóközpont van, mint középiskola. (Forrás: 1, 2)

 

- A fejlett országokban évente 222 millió tonna lejárt élelmiszert dobnak ki a fogyasztók. Ez a mennyiség szinte pontosan megegyezik Fekete Afrika teljes élelmiszer termelésével. (Forrás)

 

- Amíg a világon 6 milliárd embernek van mobiltelefonja, addig csak 4,5 milliárd tud működő WC-t használni. (Forrás)

 

- Egy tipikus nyílt részvénytársaság vezérigazgatója 354-szer annyi pénzt keres, mint egy átlagos alkalmazott. 1968-ban ez az arány még csak húszszoros volt. (Forrás)

 

- A világ teljes napelem kapacitásának 32%-a egyetlen államhoz, Németországhoz kötődik. (Forrás)

 

- 1995 és 2013 között az amerikai részvénypiacra való befektetéssel 283%-os összhozamot lehetett elérni. Ha ehhez hozzáadjuk a számviteli csalások miatti veszteségeket, akkor a potenciális hozam 523% is lehetett volna. (Forrás)

 

- Japánban a személyautók által használt elektromos töltőállomások száma meghaladja a benzinkutak számát. (Forrás)

 

- Amíg 1938-ban csak minden 200., addig napjainkban már minden 8. férfi terméketlen. Még nagyobb erre az esély, ha ipari nagyvárosban él az illető. A kutatók vizsgálják az okokat, de szinte biztos, hogy a környezetszennyezésre vezethető mindez vissza. (Forrás)

 

- A Csendes-óceán egy részén akkora műanyag szeméttel teli egyfajta mesterséges sziget van, amelynek területe egyes becslések szerint eléri Magyarország területének a tizennégyszeresét. (Forrás)

 

- Még mindig 8359 szénerőmű működik világszerte és ezek összesen annyi vizet használnak fel, ami 1 milliárd ember személyes szükségleteire is elegendő lenne. (Forrás)

 

 


 

 

További Érdekességek

 

- A közlekedés hatásai egy megdöbbentő, dinamikus infografikán

 

Ha ismersz még hasonló adatokat, amelyekről úgy gondolod, hogy érdemes lenne ide kitenni, kérjük küld el.